Собраніе богослужебныхъ текстовъ Православной Церкви

Русскiй Порталъ- Церковный календарь- Русская Библія- Осанна- Святоотеческое наслѣдіе- Наслѣдіе Святой Руси- Слово пастыря- Литературное наслѣдіе- Новости

Осанна
-
Гостевая книга
-
Новости
-
Написать письмо
-
Поискъ
-
Литургика
-
Канонизація святыхъ
-
Ирмологій

Домашняя молитва

Каноны
-
Акаѳисты
-
Псалтирь Божіей Матери

Евхологій

Служебникъ
-
Требникъ

Слѣдованная Псалтирь

Псалтирь
-
Канонникъ
-
Часословъ
-
Мѣсяцесловъ

Тріодь

Постная
-
Цвѣтная

Минеи

Минея Общая
-
Минеи Богослужебныя
-
Архивъ

Церк.-учит. литература

«Златоустъ»

Греч. и древнерус. тексты

Греч. литург. тексты
-
Древнерус. литург. тексты

Календарь на Вашемъ сайтѣ

Ссылка для установки

Православный календарь

Новости сайта



Сегодня - пятница, 28 апрѣля 2017 г. Сейчасъ на порталѣ посѣтителей - 17.
Если вы нашли ошибку на странице, выделите ее мышкой и щелкните по этой ссылке, или нажмите Ctrl+Alt+E

ЦЕРКОВНО-БОГОСЛУЖЕБНЫЯ КНИГИ

МИНЕИ БОГОСЛУЖЕБНЫЯ (СЕНТЯБРЬ-АВГУСТЪ).

Кано́ны Богоро́дицы,
пое́міи на у́трени въ пра́здники ико́нъ Бо́жіей Ма́тери и вели́кихъ святы́хъ.

Кано́нъ моле́бный ко Пресвятѣ́й Богоро́дицѣ изря́дный.
Творе́ніе благочести́вѣйшаго царя́ господи́на Ѳео́дора ду́ки Ла́скаря.

[Зри́:] Се́й кано́нъ пое́тся въ пра́здники вели́кихъ святы́хъ на у́трени съ кано́номъ свята́го: Богоро́дицѣ на 6, а свято́му на 8. Пое́тся овогда́: Во́ду проше́дъ.., со святы́мъ, а иногда́ се́й кано́нъ, по произволе́нію.

Кано́нъ Богоро́дицы, гла́съ 8.
Пѣ́снь 1.

Ско́рбныхъ наведе́нія обурева́ютъ смире́нную мою́ ду́шу и напа́стей о́блацы мое́ покрыва́ютъ се́рдце, Богоневѣ́стная, но, Свѣ́тъ ро́ждшая Боже́ственный и Превѣ́чный, возсія́й мнѣ́ свѣ́тъ ра́достный.

Отъ безмѣ́рныхъ ну́ждей и скорбе́й, и отъ враго́въ лю́тыхъ, и отъ напа́стей жите́йскихъ изба́влься, Всепречи́стая, крѣ́пкою си́лою Твое́ю, воспѣва́ю, велича́ю безмѣ́рную Твою́ ми́лость и е́же ко мнѣ́ Твое́ утѣше́ніе.

Ны́нѣ надѣ́яся, къ Твоему́ прибѣго́хъ заступле́нію крѣ́пкому, и къ Твоему́ покро́ву вседу́шно притеко́хъ, и колѣ́на приклоня́ю, Влады́чице, и пла́чу, и стеню́, не пре́зри мене́, окая́ннаго, христіа́номъ Прибѣ́жище.

Не умолчу́ вопи́ти яснѣ́йше вели́чія Твоя́: а́ще бы не Ты́, Отрокови́це, всегда́ предстоя́ла еси́, о мнѣ́ моля́щи Сы́на Твоего́, кто́ бы отъ толи́кихъ бу́рь и лю́тыхъ бѣ́дъ изба́вилъ мя́?

Пѣ́снь 3.

Ирмо́съ: Небе́снаго кру́га Верхотво́рче, Го́споди, и Це́ркве Зижди́телю, Ты́ мене́ утверди́ въ любви́ Твое́й, жела́ній кра́ю, вѣ́рныхъ утвержде́ніе, еди́не Человѣколю́бче.

Недоумѣ́вый отъ всѣ́хъ, болѣ́зненно зову́ Ти: предвари́ те́плое предста́тельство и Твою́ по́мощь да́ждь ми́, рабу́ Твоему́, смире́нному и окая́нному, Твоего́ заступле́нія и́щущему те́плѣ.

Удиви́ла еси́ вои́стинну ны́нѣ на мнѣ́, Влады́чице, благодѣ́янія Твоя́, Отрокови́це, и ми́лости Твоя́. Тѣ́мже сла́влю Тя́, и воспѣва́ю, и почита́ю мно́гое и безмѣ́рное смотре́ніе Твое́.

Бу́ря мя́ обурева́етъ напа́стей, Влады́чице, и ско́рбныхъ треволне́нія погружа́ютъ, но, предвари́вши, ру́ку ми́ да́ждь по́мощи, те́плое заступле́ніе и предста́тельство Твое́.

Истинную Богоро́дицу исповѣ́дую, Влады́чице, Тя́, сме́рти держа́ву потреби́вшую. Яко бо оживля́ющая, отъ у́стъ а́довыхъ къ животу́ возвела́ еси́ мя́, въ зе́млю те́кшаго.

Пѣ́снь 4.

Ирмо́съ: Ты́ моя́ крѣ́пость, Го́споди, Ты́ моя́ и си́ла, Ты́ мо́й Бо́гъ, Ты́ мое́ ра́дованіе, не оста́вль нѣ́дра Отча, и на́шу нищету́ посѣти́въ. Тѣ́мъ съ проро́комъ Авваку́момъ зову́ Ти: си́лѣ Твое́й сла́ва, Человѣколю́бче.

И гдѣ́ про́чее и́ное обря́щу заступле́ніе? Ка́мо прибѣ́гну? Гдѣ́ же и спасу́ся? Ку́ю те́плую возы́мамъ Помо́щницу, скорбьми́ жите́йскими и бу́рями, увы́, мнѣ́ коле́блему? На Тя́ еди́ну упова́ю, и дерза́ю, и хвалю́ся, и притека́ю къ покро́ву Твоему́, спаси́ мя.

Рѣку́ сла́дкую ми́лости Твоея́, бога́тыми дарми́ ороси́вшуюся, окая́нную и смире́нную ду́шу мою́, Всечи́стая, напа́стей и скорбе́й пе́щію сожже́нную, велича́ю, проповѣ́дую и притека́ю къ покро́ву Твоему́, спаси́ мя.

Тя́, Чи́стую, Тя́, Дѣ́ву и Нескве́рную, еди́ну и́мамъ стѣ́ну необори́мую, прибѣ́жище, покро́въ крѣ́пкій, ору́жіе спасе́нія, не пре́зри мене́, блу́днаго, наде́ждо ненадѣ́емыхъ, немощству́ющихъ по́моще, оскорбля́емыхъ ра́досте и заступле́ніе.

Ка́ко изрещи́ Твоя́ по досто́инству возмогу́ безмѣ́рныя щедро́ты, о Влады́чице, я́же мою́ всегда́ ду́шу, лю́тѣ оскорбля́емую, я́ко во́ды обыше́дшія? Но, о Твоего́ про́мысла и благодѣя́нія, его́же безу́мно, окая́нный, погуби́хъ!

Пѣ́снь 5.

Ирмо́съ: Вску́ю мя́ отри́нулъ еси́ отъ лица́ Твоего́, Свѣ́те незаходи́мый, и покры́ла мя́ е́сть чужда́я тма́ окая́ннаго? Но обрати́ мя, и къ свѣ́ту за́повѣдей Твои́хъ пути́ моя́ напра́ви, молю́ся.

Благода́рно вопію́ Ти: ра́дуйся, Ма́ти Дѣ́во; ра́дуйся, Богоневѣ́сто; ра́дуйся, Боже́ственный покро́ве; ра́дуйся, ору́жіе и стѣно́ неруши́мая; ра́дуйся, предста́тельство, и по́моще, и спасе́ніе, и́же къ Тебѣ́ притека́ющимъ вѣ́рою. [Два́жды.]

Ненави́дящіи мя́ всу́е, стрѣ́лы, и мечи́, и ро́въ угото́виша, и и́щутъ всеокая́ннаго моего́ тѣ́ла исто́ргнути и низвести́ въ зе́млю жела́ютъ, но отъ си́хъ, Чи́стая, предвари́вши, спаси́ мя.

Кíй Тебѣ́ да́ръ принесу́ благодаре́нія, за я́же наслади́хся Твои́хъ дарова́ній и Твоея́ безмѣ́рныя благосты́ни? Тѣ́мже у́бо сла́влю, пѣсносло́влю и велича́ю Твою́ неизрече́нную ко мнѣ́ ми́лость.

Пѣ́снь 6.

Ирмо́съ: Моли́тву пролію́ ко Го́споду и Тому́ возвѣщу́ печа́ли моя́, я́ко зо́лъ душа́ моя́ испо́лнися и живо́тъ мо́й а́ду прибли́жися, и молю́ся, я́ко Іо́на: отъ тли́, Бо́же, возведи́ мя.

Облацы ско́рбныхъ покры́ша окая́нную мою́ ду́шу и се́рдце, и помраче́ніе вво́дятъ мнѣ́, Отрокови́це. Но, ро́ждшая Свѣ́тъ Непристу́пный, изжени́ сія́ дале́че, дохнове́ніемъ боже́ственныя моли́твы Твоея́.

Утѣше́ніе въ ско́рбехъ вѣ́мъ, и неду́говъ врача́ Тя́ зна́ю, и всесоверше́нное сокруше́ніе сме́рти, и рѣку́ живота́ неисчерпа́емую, и всѣ́хъ, су́щихъ въ напа́стехъ, ско́рое и бы́строе заступле́ніе.

Не скрыва́ю глубины́ Твоея́ ми́лости, и то́къ безмѣ́рныхъ чуде́съ, и исто́чникъ приснотеку́щій вои́стинну, я́же ко мнѣ́ ми́лости Твоея́, Влады́чице, но всѣ́мъ исповѣ́дую, и вопію́, и проповѣ́дую, и вѣща́ю.

Обыдо́ша мя́ жите́йскія бу́ри, я́ко пче́лы со́тъ, Дѣ́во, и мое́ содержа́щія се́рдце уязвля́ютъ стрѣ́лы скорбе́й, но да обря́щу Тя́ помо́щницу, и гони́тельницу, и изба́вительницу, Всепречи́стая.

Пѣ́снь 7.

Ирмо́съ: Отроцы евре́йстіи въ пещи́ попра́ша пла́мень дерзнове́нно и на ро́су о́гнь преложи́ша, вопію́ще: благослове́нъ еси́, Го́споди Бо́же, во вѣ́ки.

Свѣ́тъ ро́ждшая, Влады́чице, помраче́на мя́ но́щію грѣхо́въ просвѣти́, Ты́, Свѣ́та су́щи прія́телище чи́стое и непоро́чное, да любо́вію Тя́ сла́влю.

Покро́въ бу́ди и предста́тельство, и заступле́ніе, и похвала́, Дѣ́во, обнаже́ну мнѣ́ ны́нѣ вся́кія по́мощи, безпомо́щныхъ си́ло и наде́ждо ненадѣ́емыхъ.

Все́ю душе́ю, и мы́слію, и се́рдцемъ, и устна́ми Тя́ сла́влю, наслади́вся Твои́хъ вели́кихъ дарова́ній, но, о Твоея́ благосты́ни и безмѣ́рныхъ Твои́хъ чуде́съ!

Ви́ждь ми́лостивымъ о́комъ Твои́мъ, и посѣти́ озлобле́ніе, е́же и́мамъ, и лю́тыхъ напа́стей, и вре́да, и бѣ́дъ, и отъ искуше́ній мя́ изба́ви безмѣ́рною ми́лостію Твое́ю.

Пѣ́снь 8.

Ирмо́съ: На горѣ́ святѣ́й просла́вльшася и въ купинѣ́ огне́мъ Приснодѣ́вы Моисе́ови та́йну я́вльшаго, Го́спода по́йте и превозноси́те во вся́ вѣ́ки.

Благоутро́бія ра́ди ми́лости Твоея́, Дѣ́во, не пре́зри, Чи́стая, потопля́емаго мене́ бу́рею жите́йскихъ во́лнъ, но да́ждь ми́ ру́ку по́мощи, утѣсня́ему озлобле́ньми жите́йскими.

Обстоя́нія, и ско́рби, и ну́жды обрѣто́ша мя́, Чи́стая, и напа́сти жите́йскія, и искуше́нія отвсю́ду мя́ обыдо́ша, но предста́ни ми́, и заступи́ мя крѣ́пкимъ Твои́мъ покро́вомъ.

Въ бу́ряхъ да обря́щу Тя́ приста́нище, въ печа́лехъ ра́дость и весе́ліе, и въ неду́зѣхъ ско́рую по́мощь, и въ бѣда́хъ изба́вительницу, и предста́тельницу во искуше́ніихъ.

Ра́дуйся, престо́ле огнеобра́зный Госпо́день; ра́дуйся, Боже́ственная и маннопріе́мная ру́чко; ра́дуйся, златы́й свѣти́льниче, свѣще́ неугаси́мая; ра́дуйся, дѣ́вамъ сла́во, и ма́теремъ украше́ніе и похвало́.

Пѣ́снь 9.

Ирмо́съ: Ужасе́ся о се́мъ не́бо, и земли́ удиви́шася концы́, я́ко Бо́гъ яви́ся человѣ́комъ пло́тски, и чре́во Твое́ бы́сть простра́ннѣйшее небе́съ. Тѣ́мъ Тя́, Богоро́дицу, а́нгеловъ и человѣ́къ чинонача́лія велича́ютъ.

Къ кому́ прибѣ́гну ино́му, Чи́стая? Гдѣ́ притеку́ про́чее и спасу́ся? Къ кому́ иду́? Ко́е же обря́щу прибѣ́жище? Ко́е те́плое заступле́ніе? Ку́ю въ ско́рбехъ помо́щницу? На Тя́ еди́ну упова́ю, о Тебѣ́ еди́нѣй хвалю́ся, и на Тя́, дерза́я, прибѣго́хъ.

Нѣ́сть исчи́слити возмо́жно вели́чія Твоя́, Богоневѣ́сто, и глубину́ неиспыта́тельну изрещи́ па́че ума́ чуде́съ Твои́хъ, соверше́нныхъ вы́ну, любо́вію Тя́ чту́щимъ и вѣ́рою покланя́ющимся, я́ко вои́стинну Бо́га ро́ждшей.

Въ пѣ́снехъ благода́рныхъ славосло́влю и почита́ю безмѣ́рную ми́лость, и мно́гую си́лу Твою́ всѣ́мъ исповѣ́дую, и благодѣя́нія Твоя́, я́же истощи́ла еси́ на мя́, проповѣ́дую, велича́ю душе́ю же и се́рдцемъ, и мы́слію, и язы́комъ всегда́.

Моле́ніе мое́ прими́ убо́гое, и пла́ча моего́ не пре́зри, и сле́зъ, и стена́нія, но заступи́ мя, я́ко Блага́я, и проше́нія испо́лни: мо́жеши бо вся́, я́ко всемо́щнаго Влады́ки Бо́га Ма́ти, а́ще возмаа́еши то́кмо моему́ окая́нному смире́нію.

Источникъ: Окто́ихъ, си́рѣчь Осмогла́сникъ: Съ 5-го гла́са по 8-й. — М.: Сѵнода́льная Тѵпогра́фія, 1898. — Л. 331 – 333 об.

/ Къ оглавленію раздѣла /


5
Наверхъ / Къ титульной страницѣ

0